Česko čeká další bouřlivá noc! Po ní se citelně ochladí

29.06.2021 07:59 1429 zhlédnutí
Článek redakce

Žatecko - Letošní červen je... Všeobsáhlý. Vždyť nabídl fakticky všechno – mrazy (14. června na Šumavě až kolem -5 °C), tropy (19. června v Plzni až okolo 36 °C), deštivé dny, slunečné dny a v neposlední řadě bouřky. Na ty čtvrteční hlavně Moravané jen tak nezapomenou. Ale bouřkám, resp. supercelám, hrana ještě nezazvonila (však teprve končí šestý měsíc). To mohou potvrdit Němci, kteří se s nimi potýkali během pondělního odpoledne a večera. Přinesly s sebou prudké nárazy větru, lijáky a v neposlední řadě krupobití. Hlavní hnací silou jejich tvorby byla tlaková níže jménem Xero. Ta zanedlouho dorazí do Česka.

29. června bude zpočátku oblačno až zataženo (už v pondělí večer se od západu začalo zatahovat – kvůli bouřkovým systémům v Německu) a především v Karlovarském kraji sprchne. Poté, tzn. po 9. až 10. hodině, plus minus, srážky pominou a znovu se vrátí až ve večerních hodinách s tím, že nejintenzivnější budou v noci na středu. To totiž velkou část Česka, v první řadě ale Čechy, obsadí rozsáhlý bouřkový systém, který vznikne v Německu (už po několikáté deštivá, resp. bouřlivá noc...). Mezi dopolednem a večerem zřejmě ubude oblačnosti a ukáže se slunce. Trochu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C.

30. června skončí úvodní měsíc meteorologického léta. Čili jeho úvodní třetinu budeme mít za sebou. Další jistou věcí je onen rozsáhlý bouřkový systém z Německa. Do západních Čech (Plzeňského a Karlovarského kraje) přijde nejdříve, a to nějak po úterní 21. hodině. Rychle se ale rozšíří i po kraji Ústeckém, Středočeském atd. Zaprší, znovu povětšinou 10 až 30 litrů vody na metr čtvereční s tím, že se může objevit silnější bouřkové jádro a spolu s ním bouřlivý vítr, liják a případně i kroupy. Tornáda ale v krajích lemovaných Krušnými horami nehrozí. Jako poslední se déšť rozloučí se Šluknovským výběžkem, a to někdy mezi šestou až devátou ranní. Pak už pršet nebude a v noci na čtvrtek uvidíme hvězdy. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

1. července čekejme v průměru polojasnou až oblačnou oblohu, přičemž místy se objeví přeháňky. No, místy, spíše ojediněle. Zkrátka takový poklidný den. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Pes čekající v autě na slunci. Ilustrační foto
Předchozí článek Oldřich Hájek  28.06.2021 1108
Strážníci zachraňovali dítě i psy z rozpálených aut. Dvacetkrát řešili otevřené okno u vozidla
  Most - Strážníci s oteplením zaznamenali více případů, kdy řidiči po jízdě nezabezpečili...
Zprávy
Obec Stebno. Foto: Oldřich Hájek
Následujicí článek Oldřich Hájek  29.06.2021 1289
Ve Stebně nebylo tornádo. Vyskytl se tam jiný ničivý jev, předpokládají meteorologové
Stebno – Škody až za sto milionů korun vznikly minulý čtvrtek v obci Stebno u Kryr po náhlé změně...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu