Český paličák za stovku, cibule za dvacet korun. Na poli u Černochova odstartoval samosběr česneku a cibule

29.06.2024 08:40 229 zhlédnutí
Komerční článek

Lounsko – Na poli poblíž obce Černochov na Lounsku odstartoval v pátek 28. června samosběr česneku Farmy Tomáše Pavlíka z Černochova. Lidé si tu mohou nasbírat český paličák, který má vynikající chuť i aroma, tvoří velké stroužky a má nejlepší skladovatelnost. 

Česnek se i letos urodil na tomto poli i přes nepřízeň počasí velmi dobrý a s pěknými plnými paličkami. „Česnek nemá rád mrazy na jaře, ale vydrží je, a teď v poslední době dost pršelo, což česneku také moc nesvědčí, ale přečkali jsme to a česnek je pěkný,“ uvedl Tomáš Pavlík.

Farma nerada používá jakékoliv postřiky, na tento česnek byl použit postřik proti škůdcům pouze jedenkrát. Zároveň se vše na poli dělá ručně, sázení, kopání, plečkování, či zaštipování česneku. 

„Lidi chtějí český česnek paličák, protože je mnohem chutnější a hlavně dlouho vydrží. Jen je nutné ho správně skladovat. Česnek pořádně očistěte od zeminy, nechte ho teď někde viset, někdo pod kůlnou, na průvanu, aby vyschnul. Svázat ho můžete po několika kusech, zhruba deset až patnáct kusů. Až česnek pořádně vyschne, umístěte ho do nějaké vázy nebo jiné nádoby a dejte ho někam do sucha, třeba do špajzu, nebo do jiné, hlavně suché místnosti. Takto vám vydrží třeba až do května příštího roku,“ radí Tomáš Pavlík. 

Sám má český paličák velmi rád, a konzumuje ho minimálně obden, většinou si ho zakousne ke svačině.  Avšak nejraději ho má prý rád v tatarském bifteku a na topince. 

Tento postup skladování dodržuje také Eva Kržová, která si sem pro něj jezdí již čtvrtým rokem. Ta radí, že až česnek zaschne a než se dá do vázy paličkami nahoru, zastřihnout kořeny a také trochu zastřihnout listy, tak se prý do vázy i lépe vejde.  Podle ní je hlavně nutné dbát na jeho správné očištění od zeminy. „Chuť tohoto česneku je prostě jiná, je ostřejší a je takový šťavnatější. Navíc si ho odnáším z pole rovnou domů a nikde neputuje po světě,“ doplnila Eva Kržová.

Není proto divu, že lidé na tomto poli vůbec takzvaně „ netroškaří“, odvážejí si odtud najednou i více než deset kilo česneku.

„Ten česnek je perfektní, nasbírali jsme ani ne za půl hodinky devětadvacet kilo,“ uvedli manželé, kteří na toto pole pro česnek přijeli letos poprvé.

Díky velkému zájmu o česnek si s jeho sběrem pospěšte, z pole mizí rychle. O víkendu bude určitě ještě k dispozici, v týdnu je to ale nejisté. Pokud se na pole pouze kvůli česneku chystáte, zavolejte si raději na telefonní číslo 734 482  344, zda ještě na poli česnek ke sběru je.  Za kilo nasbíraného česneku zde zaplatíte 100 korun.

Nasbírejte si také krásnou českou cibuli

Vedle česneku si však na poli můžete nasbírat také krásnou českou cibuli. Není sice vhodná pro dlouhodobé skladování, vydrž tak maximálně dva měsíce, ale zato je velmi chutná. Cibuli lidé nesbírají v takovém množství jako česnek, proto se předpokládá, že na poli si ji budete moct sbírat ještě zhruba týden. Za kilo nasbírané cibule zaplatíte 20 korun.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)

Nové články