Modrou oblohu znesvětí bouřky, které se přidají k letním teplotám

04.06.2021 07:53 1316 zhlédnutí
Článek redakce

Žatecko - Modrá je dobrá. Soudruh Innala, který v lotyšské Rize otevřel (a vlastně i uzavřel) skóre „českého" čtvrtfinále, by to nepochybně potvrdil. A stejně jako se bílá trápila na rižském velkém kluzišti, tak se bílá trápila na českém nebi. Pár mráčků se sice objevilo, ale v boji s modrou oblohu se jim nedařilo. Avšak to se již brzy změní.

Na scénu totiž vstoupí Peter, česky Petr. Nikoli svatý Petr ani Petr Nedvěd. Ti si už užívají odpočinku. Peter je oblast nízkého tlaku vzduchu. Mělká, nicméně dostatečně šikovná na to, aby všem, kteří rádi vystavují své křivky slunci i těm, kdo s nadšením sledují noční oblohu, zvedla hladinu adrenalinu.

Tento měsíc, jako každý rok, Země završí cestu za Sluncem. Z českého pohledu určitě. V pondělí 21. června necelou tři čtvrtě hodinu po východu slunce nastane letní slunovrat, se kterým souvisí nejkratší noc a nejdelší den roku. K 21. červnu se váže i jedna pranostika: Na svatého Aloise, poseč louku neboj se. Těžko říci, co přesně tím chtěl básník říci. Každopádně, v roce 2000 zřejmě moc lidí louku nesekalo. Tenkrát, tj. ve středu 21. června 2000, totiž bylo horko, jako fakt horko: Cheb 30,2 °C, Františkovy Lázně 30,4 °C... Jo, to by ještě šlo, ale: Milešovka 34,7 °C, Varnsdorf 35,2 °C, Děčín 36,5 °C, Žatec 37,2 °C, Ústí nad Labem 37,7 °C... Uf!

Co nás čeká:

4. června: Cca do oběda jasno až skoro jasno – v Ústeckém kraji, v kraji Karlovarském od pozdního rána kvantum vysoké oblačnosti. Po poledni tvorba kupovitých oblaků a teoreticky přeháňka či bouřka, ale pravděpodobněji bez přeháněk i bouřek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 27 °C.

5. června: V ranních/dopoledních hodinách přechodně slunečno, jinak se budou honit mraky a místy se vyskytnou přeháňky a především bouřky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 26 °C, nejnižší ranní teploty kolem 16 až 12 °C.

6. června: Nedělní den bude tak trochu kopií sobotního dne. Čili zase se budou honit mraky, tentokrát i v nočních a ranních hodinách (s výjimkou Děčínska a Šluknovského výběžku, prostě severu). Možná trochu sprchne, ať už díky přeháňce anebo bouřce. Ať už tak či onak, až slunce usne, vyjasní se a tedy budou ideální podmínky pro pozorování hvězd. Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 25 °C, nejnižší ranní teploty kolem 17 až 13 °C.

7. června: První den nového týdne by měl přinést sluneční paprsky s tím, že úplně jasno ale nebude. Hlavně nad Krušnými horami. Přeháňka/bouřka, zejména v Krušných horách, se zformovat může, ale většina srážkoměrných stanic naměří nulu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 26 °C, takže pořád léto, nejnižší ranní teploty kolem bodu mrazu. Haha, velmi vtipné. Ne, kolem 15 až 10 °C.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Ilustrační foto: CC0
Předchozí článek Oldřich Hájek  02.06.2021 988
Že skončilo jaro a začalo léto? Na teploměrech bylo až -6 °C!
Žatec - Na půdě západních a severozápadních Čech v uplynulých dnech padaly teplotní rekordy. Ano,...
Co se chystá
Cíl prvního závodu v Klášterci nad Ohří. Foto: Oldřich Hájek
Následujicí článek Oldřich Hájek  04.06.2021 967
Tip na víkend: Druhý závod Ohřecké Osmičky provede účastníky Rokokovým srdcem chmelnic
Žatec - V neděli 6. června odstartuje na zámku Stekník na Žatecku druhý závod letošního, v pořadí...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu