Ústecko - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila přítomnost bakterie Escherichia coli v tatarském bifteku, který inspektoři úředně odebrali v prodejně potravin maloobchodního řetězce Lidl sídlícího na adrese Všebořická 359/51, Ústí nad Labem – Všebořice.
Laboratorní analýza v předmětném výrobku potvrdila přítomnost patogenní bakterie Escherichia coli, která produkuje takzvaný Shiga toxin, což je látka způsobující průjmy či poškození ledvin. S ohledem na tuto skutečnost nelze předmětnou potravinu považovat za bezpečnou pro zdraví spotřebitelů.
Předmětnou potravinu vyrobila společnost MASO UZENINY POLIČKA a.s., č.p. 300, Kamenec u Poličky.
BAKTERIE ESCHERICHIA COLI
Escherichia coli je důležitou složkou běžné střevní mikroflóry. Je to bičíkatá tyčinkovitá bakterie žijící v tlustém střevě teplokrevných živočichů, která je jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry a její přítomnost je nezbytná pro správný průběh trávicích procesů ve střevě.
Vedle převažujících, neškodných kmenů existují však i vzácnější patogenní varianty, a to jak pro člověka, tak pro zvířata. V rozvinutých zemích jde zejména o enterohaemorhagickou E. coli (EHEC), která je druhým nečastějším původcem bakteriálních onemocnění po salmonele.
Fekálním znečištěním se dostává do vody (a půdy), kde může přežít řadu týdnů. Slouží jako nejběžnější indikátor fekální kontaminace pitné vody. Bakterie Escherichia coli je často známá jako příčina „průjmu cestovatelů a dětí“.
FOTO