Roudnice nad Labem - Herečka, moderátorka a také nadšená kuchařka Markéta Hrubešová se ujala role vyučující ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Roudnici nad Labem.
Menu jsem pro žáky koncipovala tak, aby se naučili mít úctu k sezóně. Připravujeme carpaccio z červené řepy s mozzarellou a s polníčkem a opečenými ořechy na sucho, k tomu dresink. A pak bude kuřátko s dýňovým pyré a ještě si z té dýně uděláme asijskou polévku,“ představuje připravované menu Markéta Hrubešová.
Škola se snaží o to, aby výuka byla pro žáky co nejvíce zajímavá. I proto Markétu Hrubešovou pozvali do své kuchyně. Mimochodem, bylo to už podruhé. „Je to proto, abychom do výuky zařadili moderní prvky gastronomie, aby to nebylo to statické, co žáky nebaví. Přinášíme nové věci, které jsou pro ně přínosem,“ vysvětluje ředitelka školy Helena Všetečková.
Podzim považuje Markéta Hrubešová za ráj na zemi pro kuchaře. A i když se sama nepovažuje za profíka, vaří naprosto skvěle. „Nejsem profi kuchař, jsem jenom hobík, ale strašně mě to baví a snažím se tu radost z vaření předat dál,“ dodává.
Zřizovatelem školy je Ústecký kraj. Navazuje na dlouhou historii učňovského školství v Roudnici nad Labem. Nabízí tříleté učební obory, čtyřleté studium s maturitou i dvouleté nástavbové studium.