ČR - V Česku se loni vyrobilo nejvíce zmrzliny v historii, vůbec poprvé více než 50 milionů litrů. Výrobně patří česká zmrzlina k nelevnějším v EU, například výroba jednoho kopečku vyjde průměrně na přibližně 1,40 Kč. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu.
Tuzemští výrobci zmrzliny loni vyprodukovali 50,4 milionu litrů oblíbené ledové pochoutky, meziročně o 12,4 procenta více. České zmrzlinářství se tak definitivně vymanilo ze dvou hubenějších let 2020 a 2021, kdy produkce zmrzliny kvůli pandemii covidu klesla pod 40 milionů litrů.
Loňský objem výroby zmrzliny překonal rok 2018, který dosud držel rekord. Před šesti lety se v ČR totiž vyrobilo 49,1 milionu litrů zmrzliny. Její produkci tehdy nahrávalo mimořádně teplé a suché počasí.
Naopak, zmíněná pandemie a s ní související restrikce a útlum turistického ruchu způsobily roku 2020 propad objemu produkce zmrzliny v ČR na mnohaleté minimum 36,3 milionu litrů. Od té doby tedy objem roční produkce zmrzliny setrvale narůstá.
Ani tak se produkce v Česku ani vzdáleně nemůže srovnávat s objemem výroby ve zmrzlinářských mocnostech Evropy. Tou je v EU v prvé řadě Německo, kde se loni vyrobilo 612,4 milionu litrů. Ve Francii to bylo 567,7 milionu a ve třetí Itálii 527,2 milionu litrů.
V Česku se však loni vyrobil 46krát větší objem zmrzliny než na Slovensku, takže se tuzemsko může řadit alespoň ke středoevropským zmrzlinářským mocnostem.
Navíc, česká zmrzlina patří k výrobně nejlevnějším v EU. Hodnota zmrzliny loni vyrobené v ČR odpovídá necelým 2,4 miliardy korun. Litr zmrzliny tak výrobně vyjde v průměru na 47 korun. Z litru zmrzliny se přitom běžně připraví zhruba 33 kopečků. Výrobní cena kopečku tak loni činila průměrně 1,40 Kč.
Levněji už v EU „umí“ vyrobit pouze Litevci a Němci, kteří ovšem těží ze svého velkého trhu – největšího v EU –, který umožňuje dosahovat relativně nejvyšších úspor z rozsahu.
Napsal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank